
Blocarea posturilor din sistemul public de sănătate prin Ordonanţa de urgenţă nr. 34/2023 a dat peste cap planurile de personal din spitale. Mai multe concursuri aflate în desfășurare au fost suspendate de pe o zi pe alta, iar unitățile medicale au rămas cu posturi neocupate. Conducerea spitalelor spune că situația este dificilă, pentru că în acest moment nu se mai pot face angajări nici în cazul în care angajații se pensionează.
„Blocarea posturilor ne afectează mai mult decât greva”
„În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante”, scrie în textul Ordonanței.
Conducerea spitalelor și personalul medical se confruntă cu o problemă delicată cauzată de blocarea posturilor din sistemul public de sănătate. În timp ce grevele și protestele sunt un aspect important de luat în considerare, suspendarea concursurilor pentru ocuparea posturilor a creat o situație extrem de dificilă în această perioadă. Unitățile medicale se confruntă cu un număr mare de posturi neocupate și incapacitatea de a face angajări noi pentru a acoperi aceste deficiențe.
Decizia de blocare a posturilor a fost luată prin Ordonanța de urgență nr. 34/2023 și a intrat în vigoare începând cu acest an. Textul Ordonanței specifică că ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante prin concurs sau examen este suspendată. Această măsură a generat o serie de probleme în sistemul de sănătate, punând presiune și mai mare pe personalul medical existent prin creșterea sarcinii de lucru și reducerea resurselor disponibile.
Situația este cu atât mai dificilă cu cât în acest moment nu se pot face angajări nici în cazul în care angajații se pensionează. Cu blocarea posturilor, spitalele sunt în imposibilitatea de a acoperi pozițiile disponibile, ceea ce duce la un deficit de personal și la o calitate scăzută a serviciilor medicale oferite pacienților.
Conducerea spitalelor avertizează că această situație afectează în primul rând pacienții, care nu beneficiază de servicii medicale adecvate din cauza lipsei de personal. În plus, personalul medical existent este supus unor presiuni și stresuri intense din cauza suprasolicitării. Blocarea posturilor nu este văzută ca o măsură benefică pentru sistemul de sănătate și este cu atât mai gravă în contextul unei pandemii.
O soluție posibilă ar fi adoptarea unor măsuri pentru deblocarea posturilor și reluarea concursurilor pentru ocuparea acestora. Este important să se poată asigura un flux constant de personal calificat în spitale pentru a putea răspunde nevoilor pacienților și pentru a menține o calitate ridicată a serviciilor medicale. În același timp, este necesară o analiză atentă a necesarului de personal în domeniul sănătății și o planificare pe termen lung, astfel încât să se evite deficitul de personal în viitor.
Blocarea posturilor din sistemul public de sănătate este o problemă gravă și trebuie abordată în mod urgent. Este nevoie de acțiuni concrete pentru a asigura că unitățile medicale beneficiază de o forță de muncă adecvată și pentru a putea oferi pacienților servicii medicale de calitate. Doar prin investiții în personalul medical și deblocarea posturilor se poate îmbunătăți sistemul de sănătate și se poate asigura un viitor mai bun pentru toți cei implicați.