AcasăTerapiiPsihologieMaşina timpului în mintea noastră: Cinci efecte secundare

Maşina timpului în mintea noastră: Cinci efecte secundare

Maşina timpului în mintea noastră: Cinci efecte secundare

Toți purtăm propriul nostru „mașină a timpului” în mintea noastră. „Oamenii sunt călători mentali în timp”, spun psihologii australieni Thomas Suddendorf, Jonathan Redshaw și Adam Bulley în cartea lor „Invenția de mâine”. „Putem reexperimenta evenimente trecute și ne putem imagina situații viitoare, chiar și atunci când nu am trăit niciodată situații similare înainte.” Ca Homo sapiens, avem nu numai o memorie episodică extrem de complexă, ci și darul previziunii: anticipăm ceea ce va veni în următoarele secunde, ore, zile, ani. Această abilitate ne-a dus departe. Dar ne cere și efort mental, care nu este întotdeauna plăcut:

1 Planificare

Nu trebuie să întrebăm un oracol. Matematica și științele naturii

(descr: Suntem cu toții călători în timp în mintea noastră. Potrivit psihologilor australieni Thomas Suddendorf, Jonathan Redshaw și Adam Bulley în cartea lor „Invenția de mâine”, oamenii au capacitatea de a retrăi evenimente trecute și de a-și imagina situații viitoare, chiar dacă nu au experimentat astfel de situații înainte. Această abilitate este posibilă datorită memoriei noastre episodice complexe și a capacității noastre de a anticipa viitorul. Cu toate acestea, această capacitate necesită efort mental care nu este întotdeauna plăcut:).

Capitolul 1: Planificarea

Nu este necesar să ne consultăm cu un oracol. Matematica și științele naturii ne permit să …

În mintea noastră, ne imaginăm deseori cum au fost anumite momente din trecutul nostru sau cum va arăta viitorul. Această abilitate de a călători în timp mental este fascinantă și ne diferențiază de celelalte specii de pe planetă. Psihologii australieni Thomas Suddendorf, Jonathan Redshaw și Adam Bulley descriu această abilitate în cartea lor „Invenția de mâine”. Ei susțin că noi, ca oameni, putem retrăi evenimente trecute și ne putem imagina și anticipa viitoare situații, chiar dacă nu le-am trăit în realitate.

Această abilitate de a călători în timp mental ne-a ajutat să evoluăm și să ne dezvoltăm ca specie. Cu toate acestea, ea vine la pachet cu eforturi mentale și emoționale. Anticiparea viitorului poate fi plină de incertitudini și neliniști, dar și de speranțe și aspirații.

Planificarea este unul dintre modurile în care ne folosim abilitatea de a călători în timp mental pentru a ne ajuta să facem față viitorului. În loc să fim conduși exclusiv de impulsuri și de evenimentele imediate, putem să stabilim obiective și să identificăm căi de atingere a acestora. Matematica și științele naturii ne oferă instrumentele necesare pentru a face calcule și estimări în vederea planificării.

De exemplu, putem folosi aceste instrumente pentru a planifica resursele financiare și a economisi pentru viitor. Putem să ne gândim la cariera noastră și să stabilim obiective pe termen lung în ceea ce privește educația și experiența profesională. Putem să ne planificăm timpul și activitățile zilnice pentru a ne asigura că suntem eficienți și productivi.

Planificarea ne oferă o direcție și un scop în fața incertitudinii viitorului. Ne ajută să avem un plan de acțiune și să ne adaptăm strategiile pe măsură ce circumstanțele se schimbă. Desigur, planurile noastre nu sunt întotdeauna perfecte și pot fi influențate de factori externi. Cu toate acestea, prin planificare, avem un cadru de referință înțelegător și flexibil pentru a ne ghida deciziile și acțiunile.

Pentru a face o planificare eficientă, trebuie să luăm în considerare informațiile disponibile și să analizăm riscurile și oportunitățile asociate diferitelor scenarii. Este important să fim realiști și să ne adaptăm planurile pe măsură ce circumstanțele se schimbă. Flexibilitatea și adaptabilitatea sunt cheia unei planificări de succes.

Cu toate acestea, planificarea nu ar trebui să fie un proces pur teoretic. Trebuie să aibă legătură cu acțiuni concrete și măsuri practice pe care le putem lua în prezent pentru a influența viitorul. Planificarea trebuie să fie însoțită de o execuție adecvată și de evaluarea constantă a progresului și a rezultatelor. În acest fel, putem ajusta și optimiza strategiile noastre și ne putem asigura că suntem pe drumul cel bun către obiectivele noastre.

Ca și în orice alt domeniu, planificarea poate avea obstacole și provocări. Unul dintre cele mai mari provocări este tendința de a ne concentra exclusiv pe viitor și de a uita să trăim în prezent. Este important să găsim un echilibru între planificare și trăirea prezentului. Să ne bucurăm de momentele de acum, să fim conștienți de ceea ce se întâmplă în jurul nostru și să ne conectăm cu cei din jur. În același timp, putem să ne folosim abilitatea de a călători în timp mental pentru a ne face o idee despre viitor și pentru a ne pregăti pentru acesta.

În concluzie, abilitatea noastră de a călători în timp mental ne oferă o perspectivă unică și ne ajută să ne planificăm viitorul. Planificarea este un instrument valoros pentru a face față incertitudinii și pentru a-ți atinge obiectivele. Prin planificare, putem lua decizii informate, ne putem concentra resursele și putem acționa în mod intenționat în direcția dorită. Cu toate acestea, trebuie să fim flexibili și să ne adaptăm planurile pe măsură ce circumstanțele se schimbă. În cele din urmă, nu ar trebui să lăsăm planificarea să ne distrugă prezentul, ci să găsim un echilibru între planificare și trăirea la maximum a fiecărui moment.

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite