AcasăȘtiri pe orașeȘtiri ConstanțaMinunea nașterii! Un caz foarte rar, tratat cu succes de medic.

Minunea nașterii! Un caz foarte rar, tratat cu succes de medic.

Minunea nașterii! Un caz foarte rar, tratat cu succes de medic.

Salvarea unei vieți – lupta împotriva vasa praevia

Recent, pe secția de Obstetrică-Ginecologie II din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța, o echipă medicală a reușit să salveze viața unei mame și a bebelușului său prin tratarea unei afecțiuni rare: vasa praevia.

Vasa praevia este o anomalie rară a placentei și a cordonului ombilical, care apare o dată la 2.500-5.000 de nașteri. Această afecțiune poate pune în pericol atât viața mamei, cât și pe cea a fătului și de aceea trebuie tratată cu mare atenție. Este foarte important ca femeile gravide să se prezinte la controale medicale regulate, pentru a fi supuse diferitelor investigații și mai ales pentru a primi ecografii, care pot depista afecțiunile potențial periculoase pentru sarcină.

În cazul femeii care s-a prezentat în Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) din cadrul SCJU Constanța, aceasta nu a urmat aceste reguli și a fost diagnosticată cu vasa praevia abia atunci când a intrat în travaliu, cu contracții uterine și o sarcină la termen. Din fericire, datorită profesionalismului echipei medicale, ea a reușit să aducă, în siguranță, bebelușul pe lume.

Pentru a face față acestei situații de urgență, medicii și asistentele din echipa de obstetrică-ginecologie a SCJU Constanța au fost nevoiți să acționeze rapid și eficient. Aceștia au efectuat o cezariană de urgență, prin care au reușit să scoată bebelușul din uter, fără a afecta vasul sanguin expus de vasa praevia. Apoi, a urmat o intervenție chirurgicală pentru a elimina placenta și a combate hemoragia.

Potrivit dr. Andrei Gheorghiță, medic specialist în obstetrică-ginecologie, care a făcut parte din echipa medicală ce a tratat acest caz, intervenția a fost o reușită și a oferit lecții importante pentru toți medicii care se ocupă de astfel de cazuri. În plus, el a subliniat și importanța ca femeile gravide să urmeze recomandările medicale și să facă controale regulate, pentru a evita riscul apariției unor afecțiuni grave și rare.

În concluzie, lupta împotriva vasa praevia este una importantă și trebuie dusă cu mare atenție de către medicii obstetricieni și personalul medical aferent. Totodată, este foarte important ca femeile gravide să se supună unui program de investigații și controale medicale regulate și să nu ignore semnele de pericol care ar putea apărea pe parcursul sarcinii. Respectarea acestor reguli poate face diferența între viață și moarte și poate asigura o naștere în siguranță atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite