
Până în 2026, toți copiii cu malformații cardiace ar putea fi operați în țară
În România, mulți copii se nasc cu malformații cardiace, iar aceștia necesită intervenții chirurgicale specializate pentru a-și putea duce viața într-un mod normal. Potrivit unui articol recent publicat pe site-ul Radio Romania Targu Mures, până în 2026, toți copiii cu malformații cardiace ar putea beneficia de astfel de intervenții în țară.
În prezent, peste 1.000 de copii se nasc anual cu malformații cardiace, iar dintre aceștia, 600 sunt operați în țară prin proceduri chirurgicale și 200 prin proceduri intervenționale. Alți 120 de copii cu urgențe majore sunt trimiși la operații în străinătate. Potrivit informațiilor oficiale, astfel de intervenții sunt realizate în cinci centre din țară: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Târgu Mureș.
Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a declarat recent că România ar putea să construiască încă două centre specializate pentru copiii cu malformații cardiace, astfel încât toți copiii să poată fi tratați în țară. Potrivit ministrului, construcția acestor centre va fi susținută financiar de către Uniunea Europeană.
Această veste bună vine ca o speranță pentru părinții copiilor diagnosticați cu malformații cardiace, care în prezent sunt nevoiți să călătorească în străinătate pentru a-și trata copiii, ceea ce le poate pune în pericol viața, dar și să aibă costuri financiare ridicate.
În concluzie, măsurile propuse de către ministrul sănătății, respectiv construcția de noi centre specializate și susținerea financiară din partea Uniunii Europene, ar putea duce la realizarea unui obiectiv important: ca toți copiii cu malformații cardiace să poată beneficia de intervenții chirurgicale în țară, în condiții de siguranță și accesibilitate. Aceasta este o veste bună nu doar pentru părinți, ci și pentru medicii specializați și pentru întreaga societate.