AcasăȘtiri pe orașeȘtiri TimișoaraAlertă! Numărul cazurilor de varicelă din Timiș explodează, avertizează medicii! 🚨

Alertă! Numărul cazurilor de varicelă din Timiș explodează, avertizează medicii! 🚨

Alertă! Numărul cazurilor de varicelă din Timiș explodează, avertizează medicii! 🚨

Varicela – Ce trebuie să știi despre vărsatul de vânt

Situația actuală la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara

Conform medicilor de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara, majoritatea pacienților care au ajuns pentru investigații în Ambulatoriul spitalului au dezvoltat o formă ușoară de varicelă, care nu a necesitat internare. În prezent, doi copii se află însă sub supraveghere medicală în unitatea sanitară din cauza unor complicații. Unul dintre ei a dezvoltat o encefalită, dar starea lui este stabilă, iar cel de-al doilea este internat pentru monitorizare și investigații suplimentare, având un sindrom febril prelungit. Zilnic, la acest spital, sunt evaluați câte 3-4 pacienți.

Varicela – o boală infecțioasă comună

Varicela, cunoscută și sub denumirea de vărsatul de vânt, este o boală infecțioasă comună în copilărie. Această afecțiune virală provoacă apariția unor vezicule caracteristice pe întregul corp. Transmiterea virusului responsabil de varicelă se poate realiza pe cale respiratorie, prin aer, sau prin contact direct cu persoana infectată.

Simptome și perioada de incubație

Perioada de incubație a varicelei poate dura de la 10 la 21 de zile. Simptomele inițiale includ febră, oboseală și senzație de indispoziție generală. Ulterior, se formează erupții cutanate caracteristice, care se transformă în vezicule și apoi în cruste. Această etapă poate dura aproximativ 10 zile.

Este important de menționat că varicela este cel mai contagioasă cu câteva zile înainte de apariția erupției cutanate și până când toate veziculele sunt acoperite de cruste. De aceea, este necesară izolarea copiilor infectați pentru a preveni răspândirea bolii în colectivități.

Complicații și tratament

Deși majoritatea cazurilor de varicelă sunt ușoare și se rezolvă de la sine, boala poate determina și complicații în unele situații. Cele mai frecvente complicații includ infecții cutanate, pneumonie, encefalită și sindromul Reye.

Tratamentul pentru varicelă este în principal simptomatic, cu administrarea de antipiretice și analgezice pentru a ameliora febra și disconfortul. În cazurile severe sau la pacienții cu factori de risc, se poate utiliza tratament antiviral pentru a reduce durata bolii și a preveni complicațiile.

Măsuri de prevenire

  • Evitați contactul apropiat cu persoanele infectate cu varicelă.
  • Izolați copiii infectați la domiciliu până când toate veziculele sunt acoperite de cruste.
  • Asigurați o igienă corespunzătoare, spălându-vă pe mâini frecvent și folosind săpun și apă caldă.
  • Încurajați imunizarea împotriva varicelei prin vaccinare.

Concluzie

Varicela, sau vărsatul de vânt, este o boală infecțioasă comună în copilărie, dar care poate afecta și adulții. Este important să recunoaștem simptomele și să luăm măsuri de precauție pentru a preveni răspândirea bolii și a evita complicațiile. În cazul apariției unor simptome neobișnuite sau a unei evoluții severe a bolii, este recomandat să consultați un medic pentru o evaluare și tratament adecvat.

Sursă:

Spitalul „Victor Babeș” Timișoara

Cuvinte cheie:

varicela, vărsatul de vânt, simptome, complicații, tratament, prevenire

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite