AcasăȘtiri pe orașeȘtiri TimișoaraInfecțiile sexuale: simptome și tratament - ghid expert de la spitalul „Victor...

Infecțiile sexuale: simptome și tratament – ghid expert de la spitalul „Victor Babeș” Timișoara!

Infecțiile sexuale: simptome și tratament – ghid expert de la spitalul „Victor Babeș” Timișoara!

Infecțiile de transmitere sexuală: simptome, moduri de transmitere și prevenție

Infecțiile de transmitere sexuală (ITS) reprezintă o problemă de sănătate publică la nivel global, afectând milioane de oameni în fiecare an. Aceste infecții pot avea consecințe grave asupra sănătății fizice și emoționale a persoanelor infectate, de aceea este crucial să fim bine informați despre simptome, moduri de transmitere și metode de prevenție.

Cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală

Există numeroase ITS-uri, dar cele mai frecvente sunt:

 • Infecția cu chlamydia
 • Herpesul genital
 • Gonoreea
 • Infecția cu virusul HIV/SIDA
 • Infecția cu virusul hepatitis B sau C
 • Infecția cu HPV (human papilloma virus)
 • Sifilisul
 • Tricomoniaza

Aceste infecții pot fi transmise prin contact sexual neprotejat cu o persoană infectată. Totuși, ele pot fi contractate și prin sânge, în urma transfuziilor de sânge infectat sau prin utilizarea aceluiași ac la mai multe persoane. De asemenea, se pot contracta în urma practicilor de igienă precare, precum tatuajele, manichiura sau pedichiura cu instrumente infectate. Unele infecții pot fi moștenite de la mama la copil în timpul sarcinii sau nașterii.

Simptome și complicații

Simptomele infecțiilor de transmitere sexuală pot varia în funcție de tipul infecției. De exemplu, chlamydia și gonoreea pot determina dureri la urinare, secreții neobișnuite și inflamații în zona genitală. Herpesul genital se manifestă prin apariția de vezicule dureroase în zona genitală, care ulterior se sparg și formează răni. Infecția cu HIV/SIDA poate provoca simptome precum febră, oboseală, scădere în greutate și predispoziție la infecții oportuniste.

Dacă nu sunt tratate sau diagnosticate la timp, infecțiile cu transmitere sexuală pot cauza complicații grave. De exemplu, chlamydia netratată poate duce la infertilitate în cazul femeilor. Gonoreea netratată poate cauza inflamații pelvine, care pot duce la durere cronică și infertilitate. HPV-ul poate provoca apariția verucilor genitale și creșterea riscului de cancer cervical. Sifilisul netratat poate afecta inima, creierul și alte organe importante.

Prevenție și factori de risc

Pentru a preveni infecțiile de transmitere sexuală, este esențial să fim conștienți de factorii de risc și să adoptăm măsuri de protecție adecvate. Iată câteva recomandări importante:

 • Folosiți întotdeauna prezervativul în timpul actului sexual, deoarece acesta oferă o bună protecție împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală.
 • Efectuați teste regulate pentru a diagnostica și trata precoce eventualele infecții.
 • Rămâneți fidel unui partener sănătos și care a fost testat.
 • Renunțați la practicile sexuale cu risc ridicat, precum sexul anal fără prezervativ sau practicile sexuale în grup.
 • Folosiți dințița de protecție atunci când efectuați tatuaje, manichiură sau pedichiură.

Persoanele care au mai mulți parteneri sexuali sau care practică sexul neprotejat sunt expuse unui risc mai mare de a contracta infecții cu transmitere sexuală. De asemenea, adolescenții și tinerii cu vârsta între 15 și 24 de ani prezintă un risc crescut de infectare, din cauza unui comportament sexual mai riscant. Este important să ne informăm și să educăm aceste categorii de persoane despre riscurile și metodele de prevenție a ITS-urilor.

Concluzii

Infecțiile de transmitere sexuală reprezintă o problemă serioasă de sănătate publică. Este esențial să ne protejăm și să acordăm atenție simptomelor pentru a preveni complicațiile grave. Utilizarea prezervativului în mod corespunzător, efectuarea testelor regulate și evitarea practicilor sexuale cu risc ridicat sunt pași importanți în prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală. Informația și educația în domeniul sănătății sexuale sunt cheia pentru a reduce incidența acestor infecții și pentru a proteja sănătatea noastră și a celor din jurul nostru.

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite