AcasăCategorii BoliBoli endocrineGușa endemica: simptome, cauze, tratament, prevenire

Gușa endemica: simptome, cauze, tratament, prevenire

Gușa Endemică: Simptome, Cauze, Tratament și Prevenire

Ce este Gușa Endemică?

Gușa endemică este o afecțiune a glandei tiroide, care apare la 5-10% din populația unui teritoriu unde există deficit geoclimateric de iod. Aceasta se caracterizează prin mărirea de volum a tiroidei și modificări distrofice intraglandulare. Gușa endemică este una dintre cele mai frecvente boli endocrine și reprezintă o problemă majoră de sănătate publică.

Necesarul de Iod

Iodul este un oligoelement indispensabil sintezei de hormoni tiroidieni. Necesarul de iod provine din apă și alimente. Se estimează că 29% din populația globului trăiește în zone geografice unde solul este sărac în iod. Necesarul de iod stabilit de OMS este de 100-150 mcg/zi.

Simptome și Manifestări Clinice

În zonele endemice, principala manifestare a deficitului de iod este gușa. La copii predomină gușile difuze, în timp ce la adulți predomină cele nodulare. Hipertrofia tiroidei este inițial oligosimptomatică, ulterior în faza endocrinopată se manifestă prin hipotiroidism sau hipertiroidism.

Cauze și Factori de Risc

Gușa endemică apare atunci când glanda tiroidă nu este capabilă să răspundă cerințelor metabolice ale organismului producând suficienți hormoni. Din această cauză, tiroida compensează crescând în dimensiuni, reușind astfel să depășească deficitul ușor al hormonilor tiroidieni.

Diagnostic

Medicul poate efectua mai multe tipuri de analize și teste imagistice pentru a diagnostica gușa endemică. Printre aceste teste și analize se numără analize de laborator și studii imagistice, cum ar fi radioiodocaptarea și examinarea ecografică a glandei tiroide.

Tratament

Administrarea de iod stabil în doză de 150 mcg/zi este suficientă pentru o funcție tiroidiană normală. Doze mai mari (400mcg/zi) se recomandă numai în gușile difuze cu normotiroidism, deoarece în gușile nodulare există riscul de hipertiroidism iod-indus.

Prevenire

Metodele de suplimentare a iodului în zonele deficitare sunt: sarea iodată, comprimatele de iodură de potasiu, uleiul iodat injectabil/per os, iodarea apei potabile, iodarea pâinii, iodarea hranei animalelor domestice.

În concluzie, gușa endemică este o afecțiune serioasă care poate fi prevenită prin suplimentarea adecvată a iodului. Este important să se cunoască simptomele și să se solicite asistență medicală atunci când apar semnele acestei boli. Tratamentul adecvat și măsurile de prevenire pot ajuta la menținerea unei funcții tiroidiene sănătoase.

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite