Lectura terapéutică: beneficii și recomandări
Suntem obișnuiți să mergem la medic atunci când ne doare capul și să primim o rețetă pentru a calma durerea, dar nu este atât de obișnuit să ne fie recomandate cărți pentru a citi și astfel să ne simțim mai bine. Cu toate acestea, lectura este o resursă foarte importantă în viața noastră, o terapie foarte bună pentru a ne simți mai bine.
Ce presupune biblioterapia? Este o disciplină care utilizează ca tehnică terapeutică legătura persoanelor cu conținutul cărților, pornind de la premisa că lectura are proprietăți vindecătoare. De obicei, este combinată cu terapia prin scriere. Poveștile despre viețile altor oameni în care sunt descrise valori și atitudini pot face ca cititorul să găsească sensuri care îl clarifică și îl ajută în propria sa situație de viață. Datorită descrierilor de situații concrete, modului de acțiune al personajelor, gândurilor, sentimentelor etc., persoana care citește cartea se poate identifica cu personajele și poate învăța chiar de la ele.
În prezent, tot mai mulți medici și psihologi integrează biblioterapia ca parte a tratamentului pacienților lor. Psihologii utilizează biblioterapia într-o gamă largă de cazuri: doliu, depresie, încredere în sine, relații de cuplu, dependență, persoane cu comportament de risc, fibromialgie… și, în special, cu persoanele care se „simt pierdute” și caută sens în viața lor. Biblioterapia este o resursă terapeutică excelentă pentru cei care caută orientare psihologică pentru a se simți mai în siguranță într-un anumit aspect al vieții lor.
Beneficiile lecturii
Iată câteva dintre principalele aspecte pozitive pe care lectura le aduce în viețile noastre:
1. Îmbunătățește performanța abilităților mentale precum memoria și atenția.
2. Oferă siguranță și alinare în perioadele de pierdere a autonomiei.
3. Ajută la cunoașterea altor culturi și a altor puncte de vedere diferite de propria persoană.
4. Favorizează reflecția.
5. Îmbunătățește abilitățile de comunicare. Prin intermediul lecturii învățăm cuvinte noi și forme de expresie, ceea ce ne poate face să ne simțim mai în siguranță atunci când ne exprimăm.
6. Dezvoltă inteligența, deoarece fiecare persoană trebuie să facă exercițiul de interpretare a ceea ce citeste.
7. Reduce tensiunea, stresul, anxietatea… Ne face să ne simțim „însoțiți” atunci când ne identificăm cu personajele. De exemplu, o fată care și-a pierdut mama și trece prin doliu, citirea poveștilor în care se descrie o situație similară ar ajuta acea fată să se identifice cu personajul din carte și să se simtă mai puțin singură.
8. Uneori, biblioterapia se desfășoară în grup, ceea ce generează interacțiune între persoane.
Sunt numeroase beneficiile pe care le aduce lectura ca terapie, iar pentru a obține rezultate eficiente, este important să o combinăm cu alte tehnici, în funcție de tratamentul necesar.
Recomandări pentru o lectură terapeutică eficientă
Pentru ca lectura terapeutică să aibă succes, este important să luăm în considerare mai mulți factori:
1. Bibiliografia: trebuie să fie potrivită pentru momentul de viață prin care trece pacientul. Problema și soluțiile trebuie reflectate, chiar dacă fiecare cititor își face propria interpretare.
2. Pacientul: trebuie să aibă abilitățile de citire necesare pentru a putea înțelege ceea ce citește.
3. Terapeutul: trebuie să fie foarte actualizat în ceea ce privește publicațiile care pot fi utile pentru diferitele intervenții. Trebuie să poată determina nevoile individuale ale cititorului, selectând o citire potrivită atât problemei, cât și abilităților utilizatorului.
În concluzie, există numeroase beneficii pe care lectura le aduce în viața noastră, atât pentru îmbogățirea intelectuală, cât și pentru sănătatea mentală, ținând cont de importanța adaptării tipului de lectură la vârsta cititorului și de problemele și momentele de viață în care se află.
„A citi o carte bună este un dialog continuu în care cartea vorbește și sufletul răspunde.” – André Maurois
Referințe:
– Wikipedia (2019). Biblioterapia. https://es.wikipedia.org/wiki/Biblioterapia
– Losada, A. V. (2020). La biblioterapia como recurso terapéutico interdisciplinario. Revista de Psicología, 19(1), 210-221. https://revistas.unlp.edu.ar/revpsi/article/view/9537