AcasăTerapiiPsihologieÎnfruntând despărțirea în cuplu - Aesthesis | Un voiaj captivantă prin durere...

Înfruntând despărțirea în cuplu – Aesthesis | Un voiaj captivantă prin durere și regăsire

Separarea de cuplu implică un proces de adaptare compus din diferite faze care implică apariția unor manifestări emoționale de diverse naturi. Discrepanța dintre diferite cazuri se datorează influenței unei multitudini de factori. Ruperea sau despărțirea constituie un eveniment extrem de stresant capabil să genereze o impact emoțional considerabil asupra membrilor cuplului și a celor mai apropiați persoane. Este, prin urmare, un proces complicat, dureros și, în marea majoritate, de lungă durată. De asemenea, această etapă este caracterizată de prezența unor sentimente contradictorii care generează un disconfort intens în persoanele implicate. În ciuda faptului că conceptul popular de doliu a fost întotdeauna legat de o pierdere personală prin deces, este vorba despre o situație mult mai amplă care cuprinde procesul prin care o persoană trece ca rezultat al unei situații de pierdere; fie că este vorba despre decesul unei persoane dragi, o schimbare de domiciliu, pierderea unui loc de muncă sau chiar despărțirea unei relații. Din acest motiv, este posibil să se găsească o mare asemănare în răspunsul de afrontare la aceste situații atât de diverse. Înainte de separare se distinge o etapă de pre-despărțire în care se fac diverse eforturi pentru a evita această despărțire. Această perioadă poate fi foarte lungă și conflictuală, ceea ce va genera o serie de consecințe emoționale asupra persoanelor implicate. Pe de altă parte, prezența copiilor comuni generează un număr mai mare de dificultăți, fiind necesară luarea deciziilor împreună pentru a atenua consecințele emoționale pe care această despărțire le poate avea asupra copiilor. Cu toate acestea, această situație nu este întotdeauna posibilă datorită dificultății pe care o presupune, pentru unele persoane, dialogul după despărțire.
Principalele reacții față de despărțirea sentimentală Reacțiile emoționale în timpul proceselor de despărțire pot fi foarte diverse în funcție de diferiți factori, cum ar fi cauza despărțirii, faptul dacă despărțirea este neașteptată, suportul în timpul acestui proces etc. De asemenea, este necesar să se menționeze că, în ciuda existenței unor manifestări emoționale comune, cum ar fi tristețea sau anxietatea, este frecvent întâlnită o diferență între persoana care a luat decizia de a încheia relația și persoana care a primit această cerere. În primul caz, este obișnuit să apară teama, îndoielile, ușurarea și sentimentul de vinovăție, în timp ce în al doilea caz sunt mai frecvente reacțiile de neîncredere, negare, trădare, sentimentul de vinovăție pentru că nu au putut salva relația, scăderea nivelului de încredere în sine și pierderea siguranței. Pe de altă parte, există cazuri în care nu este o persoană cea care ia decizia de a părăsi pe cealaltă, ci este o decizie luată de ambele membri ale cuplului. În aceste cazuri, și chiar dacă a existat o înțelegere reciprocă, pot apărea, de asemenea, sentimente de disconfort, singurătate, negare sau sentimente de nostalgie, deoarece are loc o destrămare a legăturii cu persoana care era/este importantă. De asemenea, este necesar să se sublinieze faptul că consecințele negative rezultate dintr-o despărțire se produc și asupra persoanelor care iau decizia de a încheia relația sentimentală. În plus, aceste persoane pot deveni ținta mai multor critici din partea fostului partener și a cercului lor de prieteni și familie.
Principalele manifestări Sunt diverse consecințele care pot apărea după despărțire și, în fiecare caz particular, unele manifestări se remarcă mai mult decât altele. Este comun să apară unele dintre următoarele: Consecințe fiziologice. Pierdere sau creștere în greutate, oboseală, hipervigilență, uscăciunea gurii, plâns persistent sau tulburări ale somnului precum insomnie. Consecințe sociale. Pierderea prietenilor comuni, renunțarea la unele activități recreative pe care le-au făcut împreună, scăderea relațiilor cu prieteni și membrii ai familiei în cazurile în care există un puternic sentiment de apatie și absența dorinței de a se relaționa cu alții. Consecințe economice. Nivelul economic poate fi, de asemenea, afectat deoarece, în unele cazuri, cheltuielile sunt comune (chirie, facturi de utilități, mâncare etc.), iar persoana, după despărțire, trebuie să facă față tuturor acestor cheltuieli individual. Manifestări emoționale. Pot apărea sentimente de nesiguranță, gol interior, vinovăție, scădere a încrederii în sine, frici, fobii, anxietate sau furie, printre altele. Cu toate acestea, pentru unele persoane, despărțirea este însoțită de senzații de ușurare și de bunăstare emoțională, mai ales în relațiile dominate de conflicte.
Etapele în procesul de separare a cuplului Separarea de cuplu constituie un proces compus din diferite etape care pot varia în funcție de diferite cazuri. Astfel, nu înseamnă că toate persoanele trebuie să treacă prin fiecare etapă, deoarece depinde de interacțiunea cu numeroși factori care afectează modul de a face față acestui proces. De asemenea, este important să indicăm existența unei mari discrepanțe cu privire la numărul de etape care compun despărțirea. Înainte de despărțirea sentimentală, în mod general, apare o perioadă de deziluzie în care cuplul, sau un membru al acestuia, simte o nemulțumire față de celălalt. Această situație favorizează apariția conflictelor care generează o distanță mai mare între cei implicați. În plus, sunt frecvente fanteziile legate de despărțire, precum și evaluarea avantajelor și dezavantajelor acestei decizii. Această situație generează o instabilitate emoțională care de obicei duce la o gamă largă de reacții emoționale, cum ar fi anxietatea, îndoielile, furia, tristețea, etc. Etapa de pierdere și negare. Această etapă, care implică începutul despărțirii, este inundată de diferite reacții emoționale precum

RELATED ARTICLES
chatbot

Discută online cu asistenții noștri virtuali. Întreabă și primește răspunsuri la întrebările tale.

Calculator calorii pentru slăbire

Calculator calorii pentru slăbire

Vrei să știi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a pierde în greutate?

Cât costă un implant dentar?

Cât costă un implant dentar?

Teste psiho și de personalitate

Cele mai citite